Запазват се прогнозите за класическа зима към края на първото десетдневие

...
Запазват се прогнозите за класическа зима към края на първото десетдневие
Коментари Харесай

Истинската зима идва! Ето кога, според Meteo Balkans

Запазват се прогнозите за класическа зима към края на първото десетдневие на януари, като повода съгласно метеоролозите на Meteo Balkans e предстоящото стратосферното стопляне, което към този момент е в ход. Според нашите метеоролози това стопляне в ниските пластове на стратосферата е добър знак, тъй като това, може да докара до по-чести нахлувания към вътрешността на континента. 

Повишава се вероятността от по-трайни антициклони над Северна и Източна Европа, което ще докара и до блокиращи ситуации, провокирани от стратосферното стопляне.

Последните разбори на световните метеорологични модели предвиждат, че се чака навлизане на по-сериозна арктична маса от Източна Европа към централната част на континента. Застудяването може да окаже въздействие и на времето на Балканите. 

Температурите в Северна Румъния, Полша, Украйна и Беларус от 8-и до 12-и януари ще се намалят докъм -15-20 градуса по Целзий, демонстрират моделите с днешна дата. 

Обикновеното по-студеното време в Централна и Източна Европа в този интервал основава условия за пораждане на средиземноморски циклони, оказващи въздействие на времето над Балканите.

През миналите няколко дни следим, че сибирският антициклон към този момент се е развил и обгръща огромна повърхност от Русия, Монголия и Китай. На доста места в Азия мериха и нови температурни върхове, като в сърцевината на полярната въздушна маса се е намалила и тук-там е до -50 градуса по Целзий, оповестяват синоптиците от Meteo Balkans.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР